Joystick

More
15 years 10 months ago - 15 years 10 months ago #77639 by Lord Pablo
Joystick was created by Lord Pablo
Ratunku!! Mam dwa porty w które można by było podłączyć Kartę Muzyczną ale niestety są zajęte przez Kartę Graficzną oraz Kartę Telewizyjną pozostaje tylko ten mały port po środku co widać na fotkach, próbowałem na Allegro wyszukać Kart muzycznej co by miała takie wąskie wejście, ale nie znalazłem.
Ktoś ma jakiś pomysł?? Dior, Romaneq, Cinek, Bobrix albo ktoś inny proszę o radę....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 years 10 months ago #77641 by Foka
Replied by Foka on topic Re: Joystick
Romanqowi daj linka na gg bo forum może nie czytać. A On na 100% coś wymyśli.

More
15 years 10 months ago - 15 years 10 months ago #77642 by cinek
Replied by cinek on topic Re: Joystick
Przejściówka, tuner zewnętrzny (zwolnienie portu pci i kupno karty muzycznej sb), zrezygnować z karty tv lub kupić tv :P

More
15 years 10 months ago #77648 by dior
Replied by dior on topic Re: Joystick
Jest tak, jak napisał Cinek. Wywalić kartę TV...

More
15 years 10 months ago #77650 by Lord Pablo
Replied by Lord Pablo on topic Re: Joystick
a to ?
Attachments:

More
15 years 10 months ago #77652 by olesio
Replied by olesio on topic Re: Joystick
Kupiłem identyczną przejściówke, aby mieć w razie czego możliwość podłączenia kablem Null-Modem mojej Amigi z
PeCetem, ale póki działa mi karta CF i czytnik na PCMCIA w Amidze to nie używam kabla. Ale ta przejściowka jest do
tego potrzebna aby podłączyć do portu USB urządzenie, które wymaga portu COM, a nowsze komputery moga go w
ogóle nie mieć. Czyli można podłączyć starą myszkę komputerową albo jakiś właśnie Null-Modem albo urządzenie,
które wymaga COMa. Nie wiem w czym Tobie może pomóc taka przejściówka. To romaneq będzie najlepiej wiedział.

More
15 years 10 months ago #77724 by romaneq
Replied by romaneq on topic Re: Joystick
Nie musisz z niczego rezygnować mimo tak ubogiej płyty. Osobiście jestem przeciwnikiem kart telewizyjnych więc zrezygnowałbym z niej na korzyść taniej karty dźwiękowej z gameportem ale jeśli oglądasz na kompie TV to możesz się zaopatrzyć w

www.manhattan-products.com/pl-US/product...ter-usb-na-game-port

świetny produkt pod UBS ze sterownikami nawet pod WIN98 ale do swos PC nie polecam ;D

jedno ale to cudo działa ale jego koszt to hmmm w maju kosztował jakieś 100 zł :(.

Ten adapter na com to sobie odpuść to nie do takich celów służy. WYjście jest ale drogie ja bym wywalił karte TV można kupić przecież zewnętrzną ;)

More
15 years 10 months ago #77734 by bobrix
Replied by bobrix on topic Re: Joystick
Ja u siebie mam dwie przejściówki gameport -- usb i normalna amigowa. Ta do gameportu to zwyczajne wykorzystanie jakiegoś pada na usb i przylutowanie na hama kierunków pada do kierunków joya (kierunków nie kabli czyli w przypadku np mojego topstara na Pc do microswitchy, z analogowym joyem to nie wiem musialbym mieć pewno do gałek dualshocka by trza bylo kombinować, zresztą kto gra na analogu w SWOSa to nie flightsim ), którym chcemy grać. Oczywiście oryginalny kabelek z gameportem jest nienajlepszy potrzebny 10 żylowy ,po 2 kable na kierunek i jakiś button. Minus taki,że jest to metoda dość inwazyjna i joya juz do gamportu nie wsadzisz chyba, że przelutujesz od nowa kable. Tak to wygląda:
File Attachment:

File Attachment:

Przejściówke na amige masz tu jak zrobić www.vilminko.net/henri/projview.php?id=19 lang=en
Metoda prawie analogiczna z tą od gameportu trzeba mieć tylko wyj. męskie to do joya.
Osobiście nie polecam ciąć pcb tylko tak jak jest zostwić bo ścieżki pękają i bedzie wyglądać jak u mnie, rezysory na kabelkach itp :)
File Attachment:

Tak na oko to 1-2h roboty jak się ma kable i nietrzeba sztukować, szukać i bawić w ergonomie przejściówek co by ładnie wyglądały,ważne żeby wytrzymały upadek z wys. biurka :D
Koszta to 0zl jak sie ma dawców na stanie,kable,lutownice,cyne,kalafonie i kolegów z niepotrzebnymi sprawnymi padami na usb 8).
Inaczej to albo przejściówka tą co romanq podał lub karta tv zewnętrzna i zabawa z dźwiekówką i gamportem,w systemach x64 gamport nie istnieje z tego co wiem.
Podejrzewam,że ta przejściówka na x64 też nie będzie działać.

More
15 years 10 months ago #77757 by dior
Replied by dior on topic Re: Joystick
I to mi się podoba. Brawo Bobrix, pierwszą przejejściówkę USB zrobiłem właśnie podlutowująć wyprowadzenia bezpośrednio pod pada USB. Potem zacząłem się bawić z tzw. ładnymi przejściówkami. Próbujcie Panowie, satysfakcja mega, jak się uda :)

Time to create page: 0.362 seconds