- Forum
- SUPPORT & DOWNLOADS
- YOUR LANGUAGE
- Polski
- Archiwum
- Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
- mp3fan
-
Topic Author
- Visitor
-
17 years 2 months ago #49184
by mp3fan
Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył was created by mp3fan
Witam
Zakupiłem laptopa i nie powiem, chciałem sobie pograć w SWOS a od czasu do czasu również na nim.Jakież jednak było moje zdziwienie gdzie SWOS zaczął mi zwalniać na komputerku przenośnym. Jest ono tym większe, iż stacjonarny posiada gorsze parametry. Gra zwalnia czasami, nie zawsze, nie ma reguły. Czasami chodzi dobrze, a za 10 sekund przyhaczy na 10 sekund i znów zapierdziela. Czasem zdarza się tak, że od razu po włączeniu mam 30fps i tak zostaje. Po resecie przez cały dzień może być 50fps z niczym nieuzasadnionym rwaniem. A następnym razem spada do 20fps, ot tak bo widzi mi się.
Może czegoś nie wiem. Wydaje mi się, że głównie za obsługę emu Amigi odpowiedzialny jest procesor. W tym segmencie posiadam - intel pentium dual core 1,86 gdzie staruszek mam athlona bodajże 1,8 GHz.
Pozmieniałem również ustawienia w WinXP na zalecane do lepszej obsługi SWOS, mianowicie:
- paleta 16bit
- w tle ograniczenie do programu antyvirósowego z firewall (wyłączenie też nie pomaga)
- zgodność z win95 (właściwości pliku startującego)
Co jeszcze może mieć wpływ na obsługę SWOS. Czekam na sugestie i wypowiedzi doświadczonych użytkowników laptopów.
Bo przecież absurdalnym byłoby nie móc grać w SWOS na laptopie....na chwilę obecną to nie przyjemność, a udręka.
Zakupiłem laptopa i nie powiem, chciałem sobie pograć w SWOS a od czasu do czasu również na nim.Jakież jednak było moje zdziwienie gdzie SWOS zaczął mi zwalniać na komputerku przenośnym. Jest ono tym większe, iż stacjonarny posiada gorsze parametry. Gra zwalnia czasami, nie zawsze, nie ma reguły. Czasami chodzi dobrze, a za 10 sekund przyhaczy na 10 sekund i znów zapierdziela. Czasem zdarza się tak, że od razu po włączeniu mam 30fps i tak zostaje. Po resecie przez cały dzień może być 50fps z niczym nieuzasadnionym rwaniem. A następnym razem spada do 20fps, ot tak bo widzi mi się.
Może czegoś nie wiem. Wydaje mi się, że głównie za obsługę emu Amigi odpowiedzialny jest procesor. W tym segmencie posiadam - intel pentium dual core 1,86 gdzie staruszek mam athlona bodajże 1,8 GHz.
Pozmieniałem również ustawienia w WinXP na zalecane do lepszej obsługi SWOS, mianowicie:
- paleta 16bit
- w tle ograniczenie do programu antyvirósowego z firewall (wyłączenie też nie pomaga)
- zgodność z win95 (właściwości pliku startującego)
Co jeszcze może mieć wpływ na obsługę SWOS. Czekam na sugestie i wypowiedzi doświadczonych użytkowników laptopów.
Bo przecież absurdalnym byłoby nie móc grać w SWOS na laptopie....na chwilę obecną to nie przyjemność, a udręka.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- mp3fan
-
Topic Author
- Visitor
-
17 years 2 months ago #49213
by mp3fan
Replied by mp3fan on topic Re: Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Dzięki za tyle porad, czyżby z tylu użytkowników nikt nie grał na laptopie? Nikt nie miał podobnego problemu. To może jakiś informatyk. Powiem co odkryłem, otóż gdy sobie gram i zaczyna ciąć wystarczy, że wcisnę przycisk myszy i gra zaczyna chodzić normalnie. Czasem gra zaczyna zacinać gdy dysk twardy coś tam doczytuje, tylko co on tak nonstop chodzi jak się nic na kompie nie robi? Absurdalne, ale aby w to uwierzyć trzeba byłoby to zobaczyć. Dzięki Cinek za rady a propo zmian priorytetu, ale gra chodzi tak samo na wyższym jak i niższym priorytecie. Po minucie, dwóch bez reguły zaczyna skakać, a wcisnięcie lewego myszy likwiduje problem. Gooopio jednak tak co minutę głaskać myszkę, co by komp chodził normalnie. Ehh..
17 years 2 months ago #49215
by ruichi
Replied by ruichi on topic Re: Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
mi sie na lapie nie udalo rozwiazac tego problemu tym sposobem, ale jest cos takiego, ze ustawiasz maximum performance jesli chodzi o dysk i procek.. bodajze
nie pamietam dokladnie
17 years 2 months ago #49232
by cinek
W Asusie jest specjalny program do tego, ale nie wiem czy o to ci chodziło ruichi.
Replied by cinek on topic Re: Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Panel Sterowania - Opcje Zasilania - ?mi sie na lapie nie udalo rozwiazac tego problemu tym sposobem, ale jest cos takiego, ze ustawiasz maximum performance jesli chodzi o dysk i procek.. bodajze
nie pamietam dokladnie
W Asusie jest specjalny program do tego, ale nie wiem czy o to ci chodziło ruichi.
- mp3fan
-
Topic Author
- Visitor
-
17 years 2 months ago #49815
by mp3fan
Replied by mp3fan on topic Re: Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Wiem, że oprócz mnie jest jeszcze kilku uzytkowników, którzy mają podobny problem na laptopach. D. Bergkamp odzywał się do mnie na gg. Pisał, ze jemu też to koszmarnie chodzi, i też msi klikać przycisk myszy by przestawało skakac. Uruchomiłem swos na najnowszym WinUae (wersja 1.51) Gra chodzi normalnie. Może to wina starego emulatora. Nie czas już przesiąść się na nowsze winUae? Nie ma portu kailery na WinUae 1.51?
17 years 2 months ago #49820
by olesio
Replied by olesio on topic Re: Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Z tego co się orientuje to nie ma, bo Kaillera nie jest niestety od dawna rozwijana.
- Forum
- SUPPORT & DOWNLOADS
- YOUR LANGUAGE
- Polski
- Archiwum
- Laptop (notebook) - jakie ustawienia by SWOS nie haczył
Time to create page: 0.380 seconds